Zambias gröna revolution, för Omvärlden

400 000 zambiska småbönder har bestämt sig för att tillsammans odla sitt land ut ur fattigdom. De gör det med mobiltelefonen i ena handen och kollegorna vid den andra.

Ett par mil söder om Zambias huvudstad Lusaka ligger Charity Naulapwa Nyondos gård. En liten kattunge stryker runt i gräset. På baksidan av det nybyggda boningshuset breder en fruktträdgård ut sig och hönsen vilar i groparna de grävt i den röda jorden. Det är i slutet av regnsäsongen och grönskan skänker skön skugga till både folk och fä.

– Utan all uppmuntran jag fick i Facebook-gruppen skulle det inte ha hänt; att vi bara vaknade upp en dag och sa att nu” flyttar vi till landet och blir jordbrukare”. Jag önskar vi gjort det mycket tidigare.

Facebook-gruppen Charity talar om heter ”Small Scale Farmers (farming as business)” och startades i maj 2013 av Kingsley Kachenjela. Han arbetar inom petroleumbranschen och reser mycket i sitt jobb.

– Varje gång jag träffade riktigt fattiga människor och frågade hur de försörjde sig svarade de alltid att de var bönder. Så jag frågade mig själv, om de brukar jorden men inte får ut någonting i slutändan, vad är det de saknar? Det grubblade jag mycket på.

Efter ett besök på ett framgångsrikt småbruk förstod han att bönderna saknade kunskap och relevant information om både jordbruk och ekonomi. Han startade Facebook-gruppen i hopp om att de som satt inne med kunskap skulle dela med sig till de som saknade den. Idag har gruppen över 400 000 medlemmar i Zambia och grannländerna och växer med ungefär 5000 medlemmar i veckan.

– Jag hade ingen aning om att gruppen skulle bli så stor men det visar att det finns stora kunskapsluckor som varken regeringen, biståndsorganisationerna eller de existerande bondeorganisationerna lyckats identifiera och fylla.

Läs vidare här på Omvärlden Berättar!

Text & Bild Stina Rosén

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.