Framtidens fredagsmys

Sedan förra sommaren pratar många om insekter som framtidens klimatsmarta och proteinrika föda på ett jordklot som befolkas av allt fler människor. Det var FN som släppte en rapport om nödvändigheten i att ställa om från köttkonsumtion till insektkonsumtion.

Text & bild: Stina Rosén

ravarorna1

Det är vi i västvärlden som måste vänja oss vid tanken. Men hur hållbar är egentligen idén om larver på tallriken? Och var ska vi få dem ifrån?

– I Zambia har insekterna spridit sig från de traditionella utomhusmarknaderna till hyllorna i moderna livsmedelsbutiker och menyerna på exklusiva restauranger.

Rhoda Kachali har studerat miljö och hållbarhet på Lunds universitet men arbetar nu på myndigheten Zambian Wildlife Authority där hon forskar i hur Zambias skogar kan bevaras genom att man utvecklar handeln med Mopanelarver, en nattfjäril som förekommer i hela södra Afrika.

– Om man kan få människor att förstå att det går att tjäna mer pengar på att sälja larver än på att sälja kol kan skogen, som är fjärilslarvens naturliga miljö, räddas från skövling.

De senaste åren har efterfrågan på Mopanelarver stigit, dels på grund av befolkningstillväxten men också tack vare en ökad köpkraft hos landets växande medelklass. Men utvecklingen är inte helt oproblematisk. Den stora efterfrågan har i vissa områden lett till överskörd. Alltför många larver samlas in och når inte sitt vuxna stadie som nattfjäril och lägger därför inte några ägg.

– De jag intervjuat känner till Mopanelarvens livscykel och vet att det är ett problem men för många människor här är det svårt att tänka på hållbarhet när det omedelbara behovet av en inkomst är så stort, säger Rhoda Kachali.

Så var ska svensken få tag på insekter om det inte finns utrymme för export från länder där de kan skördas i naturen?

Holländarna har tagit täten i forskningen kring insekter som föda och där finns redan storskaliga insektsfarmer. Sexbenta kryp serveras på flera restauranger i Holland och vill en hellre laga själv går de att beställa hem över nätet. I Sverige är det ännu inte tillåtet att sälja insekter som föda men ett par företag står beredda.

På köksbordet i en tegelvilla i Bohus står två stora, genomskinliga plastlådor med spelande syrsor. Hans och Elisabet Visser har fött upp insekter som reptilfoder i över trettio år. Ner i källaren där insekterna bor släpper de inte in, där finns affärshemligheterna. Sedan FN-rapporten kom har telefonen gått varm i villan i Bohus. Häromsistens var det en kock i Stockholm som fått ett recept från stjärnkrogen NOMA i Köpenhamn som han ville prova.

– Jag har fått många förfrågningar på senare tid. Vi finns ju redan och vi har så hög standard på våra insekter så jag tror inte vi kommer att behöva ändra på något för att bli godkända, säger Hans Visser inför den väntade lagändringen.

Paret Visser föder upp sina insekter uteslutande på ekologiskt odlade grönsaker och äggprotein. Själva har de aldrig ätit vare sig syrsor, mjölmask eller något annat kryp.

– Det här att de ska ätas, det har exploderat sedan förra sommaren och det har egentligen aldrig fallit mig in tidigare. Det är klart att vi kommer att prova men vi måste ha något recept, vi vill inte bara steka dem som några gör.

Rhoda Kachali lärde sig tycka om surströmming när hon bodde I Sverige. Kan vi lära oss tycka om insekter? Gör vi det kan vi ha hunnit uppnå en mer rättvis resursfördelning tills jordens befolkning når nio miljarder år 2050.

Prova en taco med rostade syrsor och mangosalsa

Du kan beställa rostade syrsor från bland annat Holland. Sök på nätet efter ”roasted crickets”. Levande syrsor kan du köpa från vissa djuraffärer eller beställa via internet. Du kan också odla egna syrsor, många reptilägare gör det redan. Sök på nätet så hittar du instruktionsfilmer och beskrivningar.

Taco1

Om du vill rosta färska syrsor finns det några saker du måste tänka på. Syrsor ska behandlas som skaldjur och tillagas helt färska. Försäkra dig om att alla syrsorna är vid liv och lägg dem sedan i frysen i en till två timmar. Ta ut dem och lägg i saltat kokande vatten i två minuter för att försäkra dig om att de är rena nog att äta. De syrsor du vill spara till senare kan nu frysas in.

Rostade syrsor:

  • Syrsorna rostas långsamt i ugn i 200 graders värme.
  • Efter ca 40 minuter, ta ut plåten och pressa lite citronsaft över syrsorna. Om du vill kan du också strö dem med chilli.
  • Sätt tillbaka plåten i ugnen i ca 20 minuter till.
  • Testa om de är färdiga genom att krossa en syrsa, de ska vara helt torra men inte brända.
  • När syrsorna svalnat, rulla ett par stycken åt gången mellan handflatorna för att bli av med vingarna och benen.

Mangosalsa:

  • 1 mogen mango, skalad och tärnad
  • ½ röd lök, finhackad
  • 1-2 chillifrukter, finhackade eller strimlade
  • 1 stor vitl öksklyfta, finhackad
  • salt och grovmalen svartpeppar
  • lime
  • koriander

Blanda alla ingredienser, salta och peppra efter smak. Pressa över rikligt med limesaft och blanda till sist i hackad, färsk koriander.

Fyll ett mjukt tacobröd med sallad och avokado eller andra grönsaker du tycker om. Toppa med mangosalsa och rostade syrsor.

Publicerad i oktober 2014 i den numera nedlagda tidningen Re:Public