Hund i Lund

Hund i Lund

Tommy Lindell, 62 år, har ett arbete som de flesta aldrig ägnar en tanke. Han tömmer hundlatrinerna i Lunds kommun. Det blir femtio ton hundbajs per år.

Tommy Lindell hoppar ur sin truck i ett gathörn i Genarp. Solen lyser varm på en av årets första vårdagar.

– När jag har kört hela rundan har jag tömt 480 lådor. Det tar tio arbetsdagar så latrinerna töms var fjortonde dag.

Han står bredvid sin vita latrinbil med kepsen djupt nerdragen i pannan. Bilen ser ut som en ganska ordinär sopbil fast i miniatyr. Den är specialbyggd för ändamålet med en lift som skickar ner avfallet i en liten container.

Annat var det förr. Företrädarna fick släpa och lyfta säckarna manuellt. Tommy Lindells uppskattning är att en full säck väger ungefär 20–25 kilo.

– Jag fick erbjudandet om jobbet för två sedan. Först frynte jag på näsan som alla andra men så åkte jag med i två veckor och insåg att det var ett skönt jobb. Det är fritt för det första och arbetsmiljön är den absolut bästa. Det är parkerna som gäller.

Två månader tog det för Tommy Lindell att lära sig var alla latrinerna finns. Skulle han ändå glömma har han kartor med sig i bilen.

Hundpopulationen i kommunen har ökat med 1 000 hundar de senaste tre åren. Det märks, säger Tommy Lindell.

– Undan för undan får vi köra ut och sätta upp fler lådor. Sen jag började har vi nog ställt ut runt trettio nya.

Det utdöms inga straff för slarviga hundägare men Tommy Lindell tycker inte att nedskräpningen är något stort problem, de flesta sköter sig och plockar upp efter sina hundar.

Alla dessa ton bajs går inte till spillo. Det blir till fjärrvärme. Tillräckligt för uppvärmningen av två skånska villor under ett helt år, enligt Sysav i Malmö.

Hundarna och deras mattar och hussar är inte så vanestyrda som man kan tro.

– När jag ser tillbaka på de här två åren som jag har jobbat så ändras promenadstråken hux flux. När jag började var det vissa lådor som alltid var fulla, ett tu tre så var det nästan ingenting i dem. Då har de börjat gå något annat stråk.

Vädret påverkar också. När det är kallt eller regnigt nöjer sig de flesta med en liten sväng utanför huset men vid vackert väder blir det större spridning på bajset. Om de svarta påsarna är något att gå efter kan man ändå dra slutsatsen att Stadsparken i Lund är en tidlös klassiker. Där är de sex stora latrinerna alltid lika välfyllda.

Text: Stina Rosén

Sydsvenskan mars 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.